НП „БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ“ – 2023 г.

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПГОТ „ХР. БОЯДЖИЕВ“

 В НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

„БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ

Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“:

Обща цел – изграждане на трайни навици за формиране на умения за учене през целия живот, практическо осмисляне на наученото и мотивиране за прилагане на изследователски подходи. Конкретни цели на Модул 2:

✓ насърчаване на четенето и повишаване на грамотността;

✓ разширяване на достъпа до националното и световното културно-историческо наследство, до значими достижения в областта на литературата, изкуствата и науката

✓ възпитание в дух на родолюбие и подкрепа за формиране на национални и общоевропейски ценности

✓ осигуряване на условия за провеждане на занимания по интереси и на учебни часове в естествена среда, извън класната стая;

✓ подпомагане на учебния процес чрез провеждане на съвместни инициативи с културни и научни институции ;

Във връзка с организиране и провеждане на обучение на ученици от първи гимназиален етап /IX а и IX б клас/  на  ПГОТ „Христо Бояджиев“, гр. Плевен през учебната 2023/2024 година по НП “България-образователни маршрути“, модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“, се извърши двукратно посещение   на  „Регионалния исторически музей“-Плевен на датите: 10.10.2023 г. и 11.10.2023 г.  Темата на урока беше: „Биоразнообразието на земята и мястото на човека в организмовият свят“. Той протече под форма на  беседа под ръководството  на госпожа Стилияна Костова-учител общообразователен предмет. Очакваните резултати са свързани с назоваване на йерархически ред на основни таксономични категории в пет царствената система на класификацията на организмите. Оценява се значението на критерия  „Родствена връзка“ между организмите при класифицирането им.

На 16.10.2023 г. ученици от първи гимназиален етап посетиха отново „Регионалния исторически музей“-Плевен, като учебния предмет беше по история и цивилизация на тема “ България в Първата световна война“. Беседата протече под прякото участие на госпожа Цветанка Русанова. Очакваните резултати са  осмисляне, защо България в лицето на цар   Фердинад приемат предложението на централните сили за включване на тяхна страна във войната-осъществяване на националния идеал за единство на всички български земи.



ОРГАНИЗИРАНО ПЕТДНЕВНО УЧЕНИЧЕСКО ТУРИСТИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ

ПРОГРАМА ЮЖНО ЧЕРНОМОРИЕ 2023Г. – НЕСЕБЪР по

НП „БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ“ – 2023 г.

                                                                      17.07 – 21.07.2023 г. 

        

        ТУРИСТИЧЕСКОНТО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ С ТУРОПЕРАТОР „СЪНРАЙЗ ТРАВЪЛ“ ООД-ПЛЕВЕН;  участваха 40 ученици/ 4 групи/ и 4- ма ръководители от ПГОТ “Христо Бояджиев“-Плевен

Програмата се провежда в Южното Черноморие с настаняване за 4 нощувки /5 дни/ при условията на пълен пансион в хотел „ВИГО“ 4* в гр. Несебър.

По време на престоя се осъществиха посещения на 7 обекта, свързани с 3 тематични направления „История и археология“, „География и икономика“ и „Етнография, фолклор и занаяти“.

1.Посещение на Старинен Несебър. Основан е около 3000 години преди новата ера от траките и е смятан за града в България с най-много запазени архитектурни паметници от Средновековието

.

2.Посещение на гр. Созопол, един от най-старите градове по българското Черноморие и един от най-популярните морски курорти в страната.

3.Посещение на Археологически музей – Созопол. Създаден е през 1961 г., като съхранява и представя богатото културно-историческо наследство на хилядолетния град. Музеят е включен в „100-те национални туристически обекта на България”.

 

4.Посещение на Етнографски музей – Созопол. Експозицията е разположена в къща „Куртиди“ (Тракийски хан) – архитектурен паметник на културата от местно значение. Намира се в старата част на гр. Созопол. Сградата е реставрирана в автентичния си вид и предоставя изглед към живописния созополски залив.

Панорамна разходка в Архитектурен и археологически резерват „Созопол“ (Стария град) и запознаване с основните архитектурно-исторически забележителности на града – Южната крепостна стена и кулата, църквата Свети „Георги“, където се съхраняват мощите на Йоан Кръстител, нос Скамний със средновековния манастир „Свети Апостоли“ и храмът на Деметра .

5.Посещение на Археологически музей – Несебър, създаден през 1965 г. Музеят представя уредена експозиция „Несебър през вековете“, където се намират различни паметници на културата. Те разказват историята на Несебър през средновековието и античната Месембрия.

6.Посещение на гр. Поморие. Посещение на единствения в България Музей на солта и запознаване с начините на добиване на сол – бялото злато на древността от дълбока древност до днес. Той е сред 100-те национални туристически обекта в България. Музеят се състои от експозиционна зала и 20 декара солници на открито, където и до днес се добива сол. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Намират се в самия град Поморие, на брега на Поморийско езеро. Те са важна спирка от миграцията на прелетни птици, част от Виа Понтика. На изкуствени острови в езерото гнездят видове като речни и гривести рибарки, саблеклюн и други. Музеят предоставя възможност за наблюдение на птиците чрез специални камери, монтирани в самите солници.

7.Посещение на Морската градина в Бургас. Морската градина е изградена в далечната 1910 г. от градинаря Георги Духтев, който превръща голото ветровито пространство между града и морето в един от най-красивите паркове в България. Благодарение на страстта му към екзотичната растителност и до днес в градината има стотици видове растения от всички континенти, които внасят екзотика, а старата част на Морската градина е обявена за паметник на парковото изкуство. Площта на парка е 600 дка,  а дължината му е повече от 5 км.

"Модата е тиранин, от който нищо не може да ни освободи" Павийон