НОВИНИ

Първо място за деветокласничката  Бонка Миткова Мечева от   ПГОТ „Христо Бояджиев“ на международен  конкурс за детска рисунка „ С очите си видях бедата“.

Днес, 01.06.2023 г., Панорама „Плевенска епопея“ бе домакин на събитието по връчване на наградите на победителите, участвали в международния конкурс „С очите си видях бедата”.

Той е традиционна инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при Министерство на вътрешните работи в партньорство с Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа. Тематично конкурсът обхваща изучаваното от учениците учебно съдържание по програмата на Министерството на образованието и науката за действия при бедствия, пожари, промишлени аварии, екологични катастрофи, първа помощ и взаимопомощ, действия на силите на Единната спасителна система, предвидено за часовете в средното образование.

Първо място на областния кръг на конкурса, в  трета възрастова група – от 15 до 18 години, спечели ученичката Бонка Миткова Мечева от 9 „а“ клас на ПГОТ „Христо Бояджиев“-Плевен.

    Конкурсът дава равен достъп за участие  на всички деца и ученици, разпределени в четири категории, с оглед най-обективното определяне знанията и уменията на участниците. Събитието е предназначено за деца и ученици от 7 до 18 години.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Информация относно здравно осигурителни вноски на абитуриентите.

Приложение 1 – текст съобщение

https://drive.google.com/file/d/18KlndVJbDFRJe8LeWjPUZPdig_B_g4x_/view

–––––––––––––––––––––––––––––-

Първо място на ученически отбор „Кайлъшка долина“-Плевен

На 20.05.2023 година отбор „Кайлъшка долина“-Плевен,  които се състои  от  ученици от  9-12 клас на ПГОТ „Христо Бояджиев“, гр. Плевен и ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен спечелиха  първо място в комбинирана спортно-туристическа щафета „Кайлъка -2023“. За първото място учениците бяха наградени с купа Приз „Кристален еделвайс“ 2023 година и грамоти за участие в празника на дружеството. Щафетата се проведе от 09.00 часа, в района на хотел „Среброструй“, парк „Кайлъка“, гр. Плевен, като включваше елементи от туристически умения и сръчности и съдържаше пет поста разпределени, както следва:

Състезателите стартираха от първи пост бягане с чувал по равен терен с дължина 40-50 метра, втори пост преминаване по въжен мост, трети пост спринтово бягане с дължина 200 метра, четвърти пост бяха колоездачите, които преминаха маршрут с дължина 400 метра и накрая- бегачите, които пробягаха  250 метра. Целият маршрут беше с дължина 900 метра. Всеки отбор сам осигуряваше необходимата за материалната база- велосипед, раница и бутилирана вода.

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––-

Кариерно ориентиране на ученици от ПГОТ “Христо Бояджиев“-Плевен.

На 04.05.2023 година, в часа на класния ръководител  се проведе   информационна среща с гости  от  Технически колеж-гр. Ловеч:  асистент Георги Михайлов и доц. Д-р  инж. Стойчо Стойчев. Под форма на презентация те запознаха учениците с възможностите за кандидатстване във „Технически колеж“, град Ловеч към Технически университет-Габрово, където се провежда обучение на студенти за Висше образование с образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“ по следните специалности:

 • Автомобилна мехатроника
 • Автомобилно машиностроене
 • Машиностроене
 • Електротехника
 • Компютърни системи и технологии

Кариерното ориентиране се стреми да помогне на младите хора да постигната в по-голяма степен яснота по пътя си и да намерят професионалната цел, която им позволява да постигната добра позиция на работното място. По този начин процесът на професионално ориентиране включва използването на много инструменти и техники, с цел откриване на желаната професия.

В  процеса на  обучението в „Технически колеж“, град Ловеч  студентите  имат възможност  да получават:

 • Студентски стипендии и да са здравно осигурени
 • Гъвкави форми на обучение в реална работна среда
 • Провеждане на учебни практики във фирми в града и региона
 • Студентско общежитие
 • Участие в университетски проекти
 • Успешна реализация по специалността

 Ученици от 10 и 11 клас на ПГОТ “Христо Бояджиев“-Плевен, проявиха интерес към колежа и размениха контакти с гостите.

 

–––––––––––––––––––––––––––––-

 

На 24.04.2023г. в Професионална гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев“ – гр. Плевен се проведе информационна среща с младежката организация „Арете“ по кампанията “What’s next”, органзирана във връзка с предстоящите лагери „Заедно напред“ и кандидатстудентските кампании.

Учениците от Професионална гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев“ – гр. Плевен имаха удоволствието да се запознаят с програмата на фондацията и да вземат активно участие в дейности насочени към бъдещата им успешна реализация.

Чрез участието си в Дейност 1 „А сега накъде?“, учениците се запознаха с възможностите за продължаване на образованието си, както и с предимствата и ползите, които образованието отваря по пътя им. Освен информационна, целта на дейността беше и мотивираща развитието на младежите и изграждането им като личности, взимащи отговорни решения за бъдещето си.

Благодарение на обучението по Дейност 2 „Права на човека, антидискриминация, демократични ценности на ЕС“ , учениците получиха ценни насоки за разпознаване на всички форми на дискриминация и начините, чрез които успешно да противодействат на проявите на дискриминация в различни ситуации. Знанията за правата на човека и приемането на демократичните ценности бяха презентирани във връзка с повишаване на толерантността сред учениците и успешно личностно израстване.

 

 

 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––-

 

ПГОТ „Христо Бояджиев“  със  специалната награда  на Варненския  свободен университет „Черноризец Храбър„ от националния  ученически конкурс в  „Млади таланти в модата“, град Ямбол.

В периода 19.04.2023-21.04.2023 година училищния отбол при  ПГОТ „Христо Бояджиев“,  достойно представи гимназията и град Плевен сред участващите 15 училища от цялата страна в Националното състезание по професиите Млади таланти в модата“, провело се в град Ямбол.

Моделът на представената сценична дамска рокля на ПГОТ „Христо Бояджиев“,   изработена в модните цветове за 2023 г. –резеда и розово, на тема „Изкуството в мен“, е вдъхновен от ландшафтната архитектура, свързана с проектирането на обществени места на открито, паркове, градини, а в случая  от „Водната каскада“ в Плевен.

Втален силует с презраменни шевове, декоративни двойни волани от  тюл, тафта и сатен, а  в продължение на  темата –допълнително разкроена пола със свалящи се волани, наподобяващи смяната на фонтаните.

Прическата имитира падаща вода от фонтан, допълвайки креативната визия на модела.

За отличното си представяне в категория „Художествена скица“ ПГОТ „Христо Бояджиев“,    получи специалната награда на ВСУ „Черноризец Храбър“-грамота, която служи като успешно положен кандидатстуденски изпит за прием в специалностите „Моден дизайн“ и „Графичен дизайн“ във ВУЗ-а, на ученичката Веска Колева Филкова.

Училищното ръководство благодари на единадесетокласничките: Дочка Иванова Александрова, Веска Колева Филкова и Гюлханъм Юсеинова Афизова.

За цялостното  представяне на училището в Националното състезание  Млади таланти в модата“,

Момичета, успехът следва амбицията , упоритостта, и мечтите!

Гордеем се, че избрахте професията,  с която  ще градите бъдещето.

 

–––––––––––––––––––––––––––––-

 

Обява свободно работно място 27.03.2023г.

"Модата е тиранин, от който нищо не може да ни освободи" Павийон